Zes weken Corona: ervaringen uit de letselschadepraktijk
‘Ik ben weer terug bij af!’
Dit waren de eerste woorden van een cliënte toen ik haar twee weken geleden belde om te vragen hoe het met haar ging. Ze begon te huilen en was op dat moment letterlijk even ten einde raad.
Wat speelde er in de zaak van deze mevrouw? Een half jaar geleden raakte zij betrokken bij een kop-staart botsing. Met een snelheid van ruim 80 kilometer per uur werd er van achteren op haar auto ingereden. Röntgenfoto’s wezen uit dat er gelukkig niks ‘kapot’ was. Wel kampte zij in de periode daarna met heftige klachten van onder andere nek, rug, schouders en hoofd. Door die klachten had zij moeite met de verzorging en opvoedingstaken van haar drie jonge kinderen. De zwaardere huishoudelijke taken moest zij tijdelijk overlaten aan familie en vrienden en voor haar werk als secretaresse was zij tijdelijk arbeidsongeschikt.
Ongeveer een maand na het ongeval startte cliënte met fysiotherapie. Als de kinderen op school waren was er voor haar tijd om uit te rusten. Afgelopen december mailde zij mij al dat zij zich een stuk beter voelde en was gestart met re-integreren in het arbeidsproces. Ik word altijd blij van dat soort berichten en wenste haar van harte toe dat die positieve tendens ook de komende periode verder zou doorzetten.
En toen kwam medio maart de Coronacrisis…
De fysiotherapiebehandelingen waar cliënte zoveel baat bij had zijn nu tijdelijk stopgezet. De kinderen zijn thuis van school en moeten ondersteund worden bij het maken van huiswerk en ook de ondersteuning in het huishouden valt weg. Haar echtgenoot heeft een vitaal beroep en is om die reden weinig thuis. Gevolg is een toename van klachten en een negatief effect op het herstel. Logisch dat dit door haar ervaren wordt als ‘terug bij af’. Cliënte heeft sinds het ongeval naast haar nek- en schouderklachten ook veel hoofdpijn, is prikkelgevoelig en vaak duizelig. Deze zogeheten cognitieve klachten vermoeien haar enorm. Hierdoor was de gevonden combinatie van fysiotherapie en voldoende rustmomenten inlassen voor haar de ideale formule om te werken aan haar herstel. Ook daarom lukte het haar weer om mondjesmaat weer aan het werk te gaan.
Voor cliënten met (hoofdzakelijk) orthopedisch letsel blijken er in deze tijd vaak wel praktische oplossingen te zijn. In het algemeen ontbreekt het cognitieve klachtenaspect namelijk bij dit type letsel. Mijn ervaring is dat cliënten soms erg vindingrijk zijn in het bedenken van oplossingen om in deze tijd te blijven werken aan herstel. Ik denk bijvoorbeeld aan een cliënt met een dubbele fractuur van het onderbeen die op eigen initiatief een hometrainer had aangeschaft via Marktplaats. Via videobellen kreeg hij zo nu en dan instructies van zijn fysiotherapeut. Ook denk ik aan een cliënte die herstellende was van een tibia plateau fractuur (scheenbeen fractuur). Voor de Coronacrisis ging deze cliënte geregeld onder begeleiding zwemmen en volgde zij Yogalessen bij een sportschool. Zij liet mij weten nu iedere dag mee te doen met het programma ‘Nederland in beweging’ om beweeglijkheid in de knie en het onderbeen te bevorderen.
Mijn ervaring is dat in goed overleg ook aan de zijde van verzekeraars grote bereidheid bestaat om in deze tijd te zoeken naar herstelgerichte oplossingen. Zo werd de aanschaf van de hometrainer bijvoorbeeld volledig door de verzekeraar vergoed. Maar hoe zit het dan met mijn hiervoor aangehaalde cliënte? Juist voor haar geldt dat het succes van haar herstel een combinatie is van onder andere fysiotherapie, het inbouwen van rustmomenten en re-integratie. Het is frustrerend voor haar, maar ook voor mij als letselschadeadvocaat, om te moeten constateren dat hier nu feitelijk even geen oplossing voor is. Dat de tijd gewoon simpelweg zijn werk moet doen. De persconferentie van 21 april 2020 waarin premier Rutte aankondigde dat kinderen vanaf 11 mei 2020 weer voor vijftig procent naar de basisschool en buitenschoolse opvang mogen, zal voor haar in ieder geval zorgen voor meer rust. De positieve kant van de medaille liet haar gelukkig ook inzien dat zij nu weet dat zij voor de Coronacrisis een goed recept had gevonden voor haar herstel. Dus ze blijft gelukkig positief gestemd.
De coronacrisis heeft in meer of mindere mate zijn invloed op de gehele samenleving en heeft voor iedereen weer op een geheel andere wijze impact. Ook voor die cliënte die zich qua herstel terug bij af voelt. Het is een kwestie is van tijd dat ze ongetwijfeld de draad weer zal oppakken. Daar heb ik alle vertrouwen in. Maar zuur blijft het, voor haar.
Aafke van Klinken, 28 april 2020